woensdag 7 april 2010

MuVO project: De 3 rovers 18-19-22 maart

Op donderdag 18 maart hadden we een namiddag MuVO geroosterd. Zonder goed te weten wat te verwachten, kregen we een film te zien: de drie rovers.
Na het zien van deze film moesten we brainstormen in groepjes aan de hand van verschillende vragen. Over wat gaat het verhaal, waar speelt het zich af, wie doet er in mee, wat zijn de gevoelens die bij je opkomen...
Na deze brainstorm kregen we te horen dat we deze film zelf moesten ombouwen tot een toneel dat hierop gebaseerd was.
We zouden dit op maandagochtend voor de kleuterklassen van het Heilig Hart Instituut voorbrengen. Nadien werden er door andere studenten activiteiten aangeboden die daarop voortwerkten, na de speeltijd zou iedereen buiten een activiteit doen met een doorschuifsysteem.
Het zag er dus als volgt uit:
Maandagochtend: Een groep studenten die acteurs waren in het toneel brengt het toneel voor alle kleuterklassen. Hiervoor was natuurlijk zelfgemaakt decor nodig en daar hebben heel wat mensen heel veel moeite voor gedaan, met een supergoed resultaat!!!









Het toneel was supermooi gelukt en had echt veel succes bij de kleuters. Ikzelf zorgde voor de pianobegeleiding tijdens het roverslied. Ik vond het wel spannend om voor die taak verantwoordelijk te zijn, ik wou in geen geval dat er iets misging. Gelukkig had ik me goed voorbereid en kon ik de zang enthousiast begeleiden.


Nadien gaan er per derde kleuterklas 1 groep studenten de doorwerkactiviteiten begeleiden.
Tenslotte werken nog andere studentengroepen, per 2, een buitenspeelactiviteit uit. Deze zal na de voormiddag plaatsvinden op de speelplaats van de kleuters.
De oudste kleuters zijn dan opgesplitst in groepjes van 8-10 kleuters en gaan de speelplaats rond van activiteit tot activiteit.

De activiteiten in de klas heb ik niet echt gezien, aangezien ik zelf verantwoordelijk was voor de buitenactiviteit. Mijn buitenactiviteit was een soort luisterspel met een blinddoek op.
Er werd een veld afgebakend en de kleuters moesten eerst van de ene kant van het veld naar de andere kant lopen. Dit met de bedoeling van ze het terrein te laten verkennen. Nadien werd er een kleuter in het midden van het veld geplaatst. De andere kleuters moesten het veld nu oversteken zonder getikt te worden. Dit met de bedoeling om de functie van de tikker bekend te maken. Tenslotte werd de tikker in het midden geblinddoekt en moest deze heel goed luisteren naar kleuters die zijn veld doorkwamen.
De kleuters waren echt heel enthousiast om deze spelletjes te spelen. Het deed me plezier van te zien dat ze het leuk vonden en we probeerden elke groep ook aan te voelen en daar rekening mee te houden.
Ik ben blij dat ik voor de buitenactiviteit heb gekozen. Ik heb jarenlang in de Chiro gezeten en deze vorm van werken deed me daar aan denken. Activiteiten in de klas begeleiden doen we eigenlijk op stage al elke keer, het leek me eens leuk om de mogelijkheid te grijpen om eens een andere werkvorm te kiezen.
Ik heb genoten van de dag, dat alles geslaagd is en dat de kleuters het leuk vonden!

Muhka bezoek- dinsdag 16 maart

Op dinsdag 16 maart mochten we met heel het tweedejaar kleuteronderwijs naar het museum voor hedendaagse kunst in Antwerpen.
Het reizen op zich vond ik al geweldig, met je klasvrienden op de trein en de tram zitten om samen op tijd aan het museum te komen, je samen amuseren onderweg, mijn dag was al geslaagd.



Ter plaaste werden de twee klassen in kleinere groepjes ingedeeld. Ieder groepje mocht meegaan met één van de begeleiders van het museum en werkte daarmee de namiddag uit.
We gingen samen met onze begeleider zitten in één van de zalen van het museum. Daar lieten we een voorwerp rondgaan dat we puur op uiterlijk waarneembare kenmerken moesten beschrijven. bv. bootje: blauw, plastic, hard, rechthoekig, klein, licht...
Nadien ging hetzelfde voorwerp rond en deze keer moesten we het beschrijven aan de hand van associaties. We mochten bij het voorwerp een herinnering of een gevoel zeggen.
bv. bootje: strandvakanties, zout zeewater in je mond, het ruwe zand tussen je tenen...
Het is heel opmerkelijk hoe verschillend ja naar voorwerpen kan kijken, hoe anders de beschrijvingen zijn die uit de bus komen.
De begeleidster vroeg ons toen ook van op die manier, door die twee brillen te kijken gedurende het museumbezoek.

Het was echt leuk om met al onze zintuigen aan de slag te gaan in een museum. We hebben veel gekeken, we hebben geurdoosjes geassocieerd met prenten van fruit, we hebben geluisterd naar de vogeltjes om onze vogel een nest te geven, we hebben gevoeld, getekend, beleefd!




Het was boeiend om te weten te komen dat hier ook bezoeken worden georganiseerd voor kinderen vanaf de derde kleuterklas. Voor mij was dit bijna onmogelijk om in te zien wat zij hier konden komen doen, wat zij hier aan zouden hebben.
Na ons bezoek was wel duidelijk dat je met kleuters ook in een museum aan de slag kan gaan.
Wanneer je veel variatie aanbiedt, is het bezoek voor de kleuters lichter en interessanter dan dat je ze van kunstwerk tot kunstwerk meeneemt en hen gewoon laat kijken.
Wij hebben in ons bezoek veel variatie gehad en dat maakte het leuk om daar te zijn.
Het is voor mij zeker een verrijking om deze kant van de wereld ook te kunnen ontdekken met kleuters. Wat voordien voor mij onmogelijk leek, was nu voor mij een toekomstige uitdaging om in de klas rond te werken.

Het enige minpunt aan het bezoek was de begeleidster. Ik vond dat er soms wat enthousiasme en pit aan ontbrak, wat voor ons het bezoek minder interessant maakte. Maar dit neemt mijn interesse in musea of bezoeken met kleuters daarom niet weg. Ik vond het een super leerrijke dag!

Concert Brussels Philharmonic-zondag 14 maart



Voor onze muzische vorming uit te bouwen dit jaar, werden ons verschillende opdrachten of bezoeken opgelegd. Hieronder ook een voorstelling op kleuterniveau en een voorstelling op eigen niveau. Dat laatste moest ik nog doen. Ik wou geen gewoon toneelstuk kiezen om in orde te zijn voor dat onderdeel, ik wou iets kiezen dat me echt interesseerde.
Ik ben opgevoed met klassieke muziek en volg al van jongsaf aan muziekles en pianoles.
Klassieke muziek is iets dat me rustig maakt of net heel gefrustreerd kan doen voelen.
Klassieke muziek speelt met mijn emoties.
Ik wou van de gelegenheid gebruik maken om nog eens naar een klassiek concert te gaan kijken/luisteren.

Via wat connecties heb ik gezocht naar een datum en programma die redelijk waren. Ik wou iets dat ik kende en dat me aansprak, maar ik wou ook graag vernieuwing opsnuiven.
Ik heb gekozen voor een concert van het Vlaams Radio Orkest, of de Brussels Philharmonic, op zondagavond 14 maart, in de Stadsschouwburg.
Het programma luidde als volgt:

Johannes Brahms - Tragische Ouverture, op. 81
Iannis Xenakis - Pianoconcerto (Synaphaï)
Johannes Brahms - Symfonie nr. 2 in D groot, op. 73

Brahms (1833-1897) is voor mij bekend, ik kan enorm genieten van deze muziek.
Het eerste stuk heeft me echt ontroerd. Ik vond het een heel krachtig stuk, met zeer mooie romantische elementen bij. Ik liet mijn fantasie werken terwijl ik de muziek hoorde.
Ik dacht aan een mooie lentedag op de weide in de zon, een pick-nick waar drama's zich voordoen tussen mensen, meningsverschillen, maar ook zeer romantische taferelen zijn, koppeltjes die genieten van elkaars gezelschap en vieren dat ze samenzijn.
Ik merkte dat het live bekijken van een klassiek stuk veel meer impact op mij had dan het beluisteren ervan op de radio. Deze romantische muziek sluit heel hard aan bij mijn idee van 'mooie' klassieke muziek, waar ik van kan genieten.

Na dit stuk was het een nieuwe componist voor mij, Xenakis (1922-2001), iemand waarvan ik duidelijk niet wist wat ervan te verwachten.
Ik ben echt verschoten van de stijl van dit stuk en van deze componist.
Achteraf hoorde ik ook dat hij architect was en stukken schreef volgens de bouw van de concertzaal. Dat hij op dat moment neerschreef hoe hij zich voelde in de ruimte. Ik kan mij wel voorstellen hoe hij op dat moment dacht wanneer ik de muziek hoorde, maar het was toch niet mijn stijl. Dit stuk was iets dat niet aansloot bij mijn visie op 'mooie' klassieke muziek.
Ik heb hier niet kan kunnen genieten. Ik vond het heel rommelig klinken, heel up-tempo en zenuwachtig. Ik ben wel blij dat ik ook eens iets anders, iets nieuws geprobeerd heb. Zo weet ik ook wat er allemaal bestaat van muziek, zo verruim ik mijn kennis.
De levensperiode van de twee componisten ligt wel ver uit elkaar, dat heeft zeker een grote invloed op hun muziek.

Het derde stuk kwam na de pauze, ik kon even op adem komen na het stuk van Xenakis, en dat stuk was weer van Brahms. Dat vond ik ook een heel mooi stuk, maar niet zo ontroerend als het eerste. Toch heb ik hier ook heel hard van genoten. Ik heb me toen meer geconcentreerd op het technische deel van de avond, het orkest dat speelt.
Ik heb bestudeerd hoe elke speler individueel geconcentreerd is en werkt aan een mooie creatie. Het was echt fascinerend om te zien hoe zo'n groot orkest enorm goed voorbereid en gestructureerd is en hoe iedereen zo mooi afgestemd is op elkaar.

Ik ben super tevreden over deze avond en ben zeer blij dat ik die heb kunnen meemaken.
Ik ben zeker dat ik nog naar klassieke concerten ga kijken, luisteren.
De impact die het grote live-orkest op me had is bijna niet te beschrijven.
Het is zeker een aanrader voor iedereen die dat nog nooit gedaan heeft. Het is echt een prachtige ervaring om nooit te vergeten!